4 Nis 2010

İhtiyar Kadın ve Tilki - La vieille femme et le renard

Bu masal 1960 lı yılların uzun kış gecelerinde Divriğinin Kayaburun Köyünde anlatılıyordu. 2000 kışında aynı köy kökenli birçok kişi (Gül, Saadet, Altun, Hasan,İlyas,Abdullah..) bu hikayenin tamamlanmasına katkýda bulundu.

Ce conte se racontait lors des soirées d'hiver au village de Kayaburun (Divriği), dans les années 1960. En hiver 2000, plusieurs personnes (Gül, Saadet, Altun, Hasan, Ilyas...) originaires de ce village ont contribué à le reconstituer. C'est une oeuvre de mémoire collective.

" Il y a très longtemps, une femme âgée trayait sa chèvre puis mettait le lait à l'abri dans une cachette. Mais un jour, un renard découvrit le lait. A chaque fois, il buvait tout. Alors, la vieille femme décida de guetter le voleur avec une grande hache et coupa la queue du renard. Pour qu'il puisse la récupérer, la vieille femme posa une condition : le renard devait récupérer tout le lait volé...

" Eski zamanlarda bir varmış , bir yokmus. Zaman zaman içinde, kalbur saman içinde, develer tellal iken pireler berber iken ve ben annemin beşiğini tıngır mıngır sallar iken...ihtiyar bir kadınla bir de keçisi vardı. İhtiyar kadın, keçisini sağar, sütü bir tencereye kor ve tencereyi de kilere saklardı. Fakat bir gün, bir tilki sütün yerini bulur. İhtiyar kadın, kimseye göstermeden sakladığı süt tenceresinin hergün boşaldığını görünce ne yapacagını bilemez olur. Hırsızın kim olduğunu bir türlü bulamaz.
Bir gün, nöbet tutmak için eline büyük bir balta alır ve evin giriş kapısının arkasına saklanır. Bir an gözlerine inanamaz ! Bir tilkinin sessiz adımlarla gizlice yaklaştığını görür. ...


http://www.kayaburun.com/aeb/belgeler/kitap