4 Haz 2010

DENEMELER

"Benim işim gücüm kendimi incelemek. Öyle çürük taraflarım var ki söylemeye varmıyor dilim, açken başkayım yemekten sonra başka. Keyfim yerindeyse hava güzelse kötü kişi değilim.ama bir nasır canımı yakmaya görsün asık suratlı aksi yanına yaklaşılmaz biri olurum. Aynı yolu bir uzun bulurum bir kısa aynı atın yürüyüşü bir rahat gelir bana bir rahatsız. Bir gün bir işe yatkınım bir başka gün hiç bir şey gelmez elimden. İçimde durmadan değişen ele avuca gelemeyen bir sürü duygu. Kitapları karıştırken bakarım dün içinde bişey bulduğum bugün bir şey demez olmuş bana. Eviririm çeviririm bişey demez olur bana.
Kendi yazılarımda bile her zaman ilk duyduğum düşündüğüm şeyleri bulamam. Burada ne demek istemişim derim. Çoğu zaman yerine daha değersizini koyduğum olur. ...

İnsan hayatı denilen bu yolculukta benim bulduğum en iyi nevale kitaplardır.
Ondan yoksun anlayışta insanlara çok acırım.

Gereğinden fazla iyi olmayın, uslu olmanında bir haddi vardır. Okunu hedeften öteye atan okçu okunu hedefe ulaştıramayan okçudan daha başarılı sayılmaz.

Platon’da Kallikes der ki, felsefenin fazlası zarardır. Felsefe bir kerteye kadar iyidir.hoştur, faydalı olduğu kerteyi aşacak kadar derinlere inersek çileden çıkar kötüleşiriz herkesin inandığı uyduğu şeyleri küçümseriz. Herkesle doğru dürüst konuşmaya herkes gibi dünyadan zevk almaya düşman oluruz. Kimseyi yönetemeyecek başkalarına da kendimize de hayrımız dokunmayacak bir hale geliriz, boş yere şunun bunun sillesini yeriz. Felsefenin fazlası duygumuzu köreltir. Lüzumsuz bir inceleme ile bizi tabiatın güzel ve rahat yolundan çıkarır. Düşüncede saplantı ve azgınlık en açık ahmaklık belirtisidir.Canlılar arasında eşekten daha kendinden emin, daha vurdumduymaz daha içine kapalı daha ciddi daha ağır başlı olan var mıdır?

Ne kadar az korkarsak o kadar az tehlikedeyiz.

Savaşta yaralanmış asker ertesi gün düşmanın üstüne yürüyebilir, ama içlerine korku düşmüş askerleri önlerine bile baktıramazsınız.
Görenlere
kısacık göstermeler yeter
Üst tarafını kendisi bulabilsin. 
İnsanın davranışları birbirine öyle aykırıdır ki aynı tezgahtan bu kadar çeşitli kumaş çıkması insana imkansız gelir.Acımasızlığı ile ünlü Neron’a demişler ki bir insanı ölüme gönderme fermanını imzala, bu Neron’un yüreğini öyle bir yakmış ki “Keşke yazı yazmasını bilmeseydim” demiş.İnsanda en açık görülen kusur zaten bir yolda durmamaktır.

Hergün yaptığımız şey özlemlerimizin ardından, tesadüflerin rüzgarıyla sağa sola yukarı aşağı gitmektir.

Gitmiyoruz, götürülüyoruz
...